Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Κίρρωση του ήπατος

Τι είναι η κίρρωση του ήπατος;
Η κίρρωση είναι μία χρόνια πάθηση του ήπατος, η οποία προκαλεί εκτεταμένη καταστροφή του ηπατικού ιστού και σταδιακά διαταραχές στη λειτουργία του οργάνου. Λόγω αυτών των διαταραχών, σταδιακά προσβάλλονται και άλλα όργανα του οργανισμού.

Πώς προσβάλλεται κάποιος από κίρρωση;
Υπάρχουν πολλές ασθένειες και καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος. Το κυριότερο αίτιο είναι η υπερβολική χρήση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλα αίτια περιλαμβάνουν λοίμωξη του ήπατος από κάποιον ιό, και κυρίως την ηπατίτιδα Β και C - ενώ η ηπατίτιδα Α δεν οδηγεί σε κίρρωση-, καθώς και διαταραχές της χοληδόχου κύστης και των μικρών σωλήνων που διακινούν τη χολή. Σπανιότερα αίτια αποτελούν νοσήματα που αφορούν στο μεταβολισμό του σιδήρου ή του χαλκού.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να έχει η κίρρωση στον οργανισμό;
Το ήπαρ αποτελεί το βιοχημικό εργαστήριο του οργανισμού και κατέχει κεντρικό ρόλο στη σύνθεση ή την αποδόμηση χημικών ουσιών αλλά και στην κυκλοφορία του αίματος. Η κίρρωση, καταστρέφοντας τη δομή και τη λειτουργική του αποστολή, προκαλεί παρενέργειες σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι πολλές φορές προκαλούνται νευρολογικά προβλήματα, συγκέντρωση υγρού στην περιοχή της κοιλιάς (ασκίτης), καθώς και διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που παρατηρείται αιμορραγία από βλάβες των φλεβών του οισοφάγου λόγω της κίρρωσης, η οποία μάλιστα μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί η κίρρωση;
Είναι πολύ σημαντικό να διακόπτεται αμέσως η χρήση αλκοόλ, στην περίπτωση βέβαια που αυτό έχει προκαλέσει τη νόσο. Πάντα πρέπει να ακολουθείται δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, ενώ ο ασθενής πρέπει να ξεκουράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: