Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Bukowski



ΠΙΒΑΝΟ: . . . Άκου όμως, η εντύπωση που αποκομίζει κανείς από τα βιβλία σου είναι πώς, κατά κάποιον τρόπο, δεν αγαπάς την ζωή. Ζεις μεν, χωρίς όμως να αγαπάς την ζωή. Είναι λανθασμένη αυτή η εντύπωση;

ΜΠΟΥΚΟΦΣΚΙ: Όχι είναι πολύ σωστή. Κατά την γνώμη μου, η ζωή δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, κι αυτό το πίστευα ιδίως τότε που δούλευα οχτώ ή δώδεκα ώρες την ημέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν τουλάχιστον οχτώ ώρες την μέρα, πέντε μέρες την βδομάδα. Ούτε και αυτοί αγαπούν την ζωή. Δεν έχει λόγους κάποιος που δουλεύει οχτώ ώρες την μέρα να αγαπάει την ζωή, γιατί είναι αποτυχημένος. Κοιμάσαι οχτώ ώρες, δουλεύεις άλλες οχτώ, κι ύστερα τραβολογιέσαι από δω και από κει μ΄ ένα σωρό ασήμαντα ζητήματα που πρέπει να γίνουν. Κάποτε το συζήτησα αυτό μ΄ έναν φίλο, και καταλήξαμε πως κάποιος που δουλεύει οχτώ ώρες την μέρα, συν όλα τα άλλα που πρέπει να κάνει : να πάρει δίπλωμα οδήγησης, να αγοράσει καινούργια λάστιχα για το αυτοκίνητο, να τσακωθεί με το κορίτσι του, να ψωνίσει τρόφιμα. Αυτός λοιπόν που δουλεύει οχτώ ώρες την μέρα, έχει μόνο μιάμιση - το πολύ δύο - ώρες ελεύθερες για τον εαυτό του. Μόνο μιάμιση ώρα την μέρα μπορεί να ζει Πως μπορείς να αγαπήσεις την ζωή αν μπορείς να ζεις μόνο μιάμιση ώρα την μέρα, και πέτα στα σκουπίδια όλες τις υπόλοιπες ώρες ; Αυτό έκανα εγώ σε όλη μου την ζωή. Και δεν την αγάπησα. Πιστεύω πως όποιος αγαπάει την ζωή είναι εντελώς ηλίθιος. Είναι αδύνατον να αγαπήσεις μια τέτοια ζωή.

ΠΙΒΑΝΟ: Και τώρα;

ΜΠΟΥΚΟΒΣΚΙ: Τώρα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα.

ΠΙΒΑΝΟ: Κι έτσι λοιπόν άρχισες να αγαπάς την ζωή ;

ΜΠΟΥΚΟΒΣΚΙ: Όχι. Διστάζω πολύ να αγαπήσω την ζωή, γιατί αν αρχίσω να την αγαπώ, μπορεί να με κοροϊδέψει Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Συνεχίζω να παρατηρώ τα πάντα.


απόσπασμα από το βιβλίο ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΟΥΚΟΒΣΚΙ
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΥΝΟΜΑΙ
ΣΤΗΝ ΜΑΣΧΑΛΗ

- μια συνέντευξη του CHARLES BUKOWSKI
ΣΤΗΝ FERNADA PIVANO -

μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: